Kerstversiering in de horeca – hoe hang je dat veilig op
Als we even graven in ons geheugen komen we allemaal wel weer uit bij die vreselijke brand in Volendam tijdens de jaarwisseling van 2000 op 2001, waarbij zo ontzettend veel doden en gewonden gevallen zijn omdat de kerstversiering vlam vatte. Nu was er daar meer aan de hand dan enkel de brandende kerstversiering waarom het daar zo misgelopen is, maar het is wel het beginpunt geweest van een van Nederlands meest bekende branden en nog altijd een van de meest gruwelijke gezien alle jonge slachtoffers met ernstige brandwonden.
Oorzaken van branden in de horeca
Veelal is dat toch nalatigheid van de eigenaar zou je kunnen stellen, wanneer een eigenaar van bijvoorbeeld een café zomaar versieringen ophangt zonder dat deze brandveilig zijn? Dan is het vragen om ellende natuurlijk. Daarnaast kan een brand net als in een huis, in een café ook ontstaan door kortsluiting of andere oorzaken (waarbij de eigenaar vaak geen schuld heeft) dus het is wel kwestie dat er goed gekeken wordt voor er met een vinger naar de eigenaar gewezen wordt. Maar wanneer er door kortsluiting ergens brand ontstaat die door de droge kerstversiering en verlichting meteen uit kan breiden tot een vuurzee, dan ga je toch wel nadenken. Dus met name wanneer een café meewerkt met diverse feestdagen of anderzijds vol hangt met versiering zou je als eigenaar zelf je ook een stuk beter en veiliger moeten voelen wanneer dit brandwerend is.
Hoe pak je dit nou goed aan
Wanneer je toch je pand wilt versieren voor bijvoorbeeld de kerstdagen, dan doe je er goed aan om te gaan kijken naar brandwerende versieringen, ook kan je versiering laten impregneren (of zelf impregneren) wanneer je perse andere versiering wilt aanschaffen. Kerstbomen is precies hetzelfde verhaal, al zal de meerderheid van de kunstbomen een bepaalde brandveiligheid hebben, de echte naaldbomen hebben dat absoluut niet, en wanneer je een boom zonder kluit hebt? Dan kan je op je vingers natellen wat er gebeurt wanneer iemand daar een vlammetje bij houdt. Die gaat namelijk gewoon in lichterlaaie op, zeker wanneer je ziet dat de meeste kerstbomen tegenwoordig al vroeg geplaatst worden en tegen de tijd van de echte kerst en nieuwjaarsfeesten gewoon dusdanig droog zijn dat je aan een sterrenflikker genoeg hebt om deze in de brand te steken.
Impregneren, wat is dat?
Je kunt kerstbomen laten impregneren of dit zelf doen, in beide gevallen behandel je de boom met een brandwerend of brandvertragend middel wat moet voorkomen dat de boom binnen enkele seconden in lichterlaaie staat. Uiteraard plaats je deze boom niet voor een nooduitgang of andere vluchtroute en laat je deze ook geen trappen en gangen blokkeren. Ook zorg je ervoor dat je blusmiddelen in de nabijheid van de boom hebt staan zodat je wanneer er alsnog iets gebeurt snel kunt ingrijpen.
Het impregneren is relatief simpel, in veel gevallen zal dit gewoon betekenen dat je de boom in sprayt met het impregneermiddel waarna de klus eigenlijk al geklaard is. Wanneer je veel bomen, versiering of veel verschillende dingen wilt laten impregneren, dan is het verstandig om goed te kijken welk middel je nodig hebt of om het uit te besteden.